Gofry pełnoziarniste



Od dawna marzą ci się domowe gofry, ale nie posiadasz gofrownicy?
Nic straconego! Możesz upiec je w piekarniku.
Nie wierzysz? Tak, to jest całkowicie możliwe.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w zestaw silikonowych foremek.


Każda z foremek jest bardzo elastyczna, wykonana z dobrej jakości silikonu. W prosty sposób usuniesz z niej zabrudzenia, nie zajmuje również dużo miejsca w kuchennej szafce.
Dla mnie ideał!


Gofry pełnoziarniste

/ przepis własny, składniki na 8 sztuk/

- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 220 g mąki pszennej
- 20 g (2 łyżki) otrębów pszennych 
 100 g oleju kokosowego lub masła 
- 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki:
- czekolada
- świeże owoce (truskawki, kiwi)
- sezam
- listki melisy 

Olej kokosowy lub masło umieszczam w garnuszku i rozpuszczam.
W dużej misce łączę jajka, mleko, miód lub syrop, przesianą mąkę, otręby, sól i proszek do pieczenia.
 Łączę składniki, a po chwili dodaję również przestudzone płynne masło lub olej i znów dokładnie mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 190- 200 stopni C. i włączam termoobieg
Silikonowe foremki napełniam ciastem.
Układam je na płaskiej blaszce i wkładam do piekarnika.
Gofry piekę przez ok. 12- 14 minut na złoty kolor.
Gdy będą już gotowe, wyłączam piekarnik i ostrożnie wyjmuję foremki.
Chwilkę czekam, aż przestygną, odwracam foremkę i delikatnie je wyjmuję.
Układam je na płaskiej blasze i podpiekam jeszcze ok. 5 minut- aby zarumieniły się z drugiej strony.
Podaję z owocami, czekoladą, sezamem i listkami świeżej melisy.

Smacznego! :-)




Ps: Foremka do gofrów jest do kupienia na  BakeShop.pl

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie