Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

To chyba najbardziej odpowiedni czas w roku na tego typu posiłki.
Puszyste placuszki bez glutenu, mleka krowiego i jajek idealnie się sprawdzą jako letnie śniadanie lub podwieczorek.
Spróbuj, a przepadniesz :-)
Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowego)
-1/2 dojrzałego banana średniej wielkości
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta sody
- szczypta soli

dodatkowo:
- syrop z agawy lub klonowy (do polania)
- truskawki 
- nasiona chia
- 2 łyżki migdałów w płatkach

Na suchej patelni podprażam płatki migdałów, odstawiam na bok.
Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w kielichu blendera, wlewam mleko i wsypuję odrobinkę soli.
Wszystko dokładnie miksuję, następnie dosypuję oba rodzaje mąki, sodę i banana.
Znów miksuję.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i partiami smażę placki z obu stron na złoty kolor.
Przekładam na talerz, dekoruję truskawkami, podprażonymi płatkami migdałów, nasionami chia i syropem z agawy.
Smacznego! 





1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. І truly lоve your site.. Very nice colors & theme. Did you build this site yourself?

    Ꮲlease reply back as I'm hορing to create my own personal website and would love to find out where you gⲟt this
    from or еxactly what the theme is calⅼed.

    Many thаnks!
    have a peek at this website : How To Password Pгotect Folder The Marine Way

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie