Bezglutenowe jaglane ciasteczka z dżemem




Te bezglutenowe ciasteczka są moim hitem ostatnich dni.
Z wierzchu chrupiące, w środku zaś lekko ciągnące się. Dodatkowo smakowicie żółte (to dzięki mące jaglanej). Mają przyjemnie maślany posmak i truskawkową nutę. Pyszne!

/ przepis własny, składniki na 14 ciasteczek/

- 60 g mąki jaglanej
- 60 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g masła
- 55 g cukru
- 20 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 10 łyżeczek dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiej do miski, wsyp płatki, dodaj cukier, migdały w płatkach, sól, ekstrakt, miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz łyżką).
Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżeczek nakładaj porcje ciasta (wielkości piłeczki do ping-ponga), oczywiście zachowując odstępy.
Zrób wgłębienia w ciastkach i nakładaj 1/2 łyżeczki dżemu.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. i piecz w nim ciasteczka na złoty kolor- około 13 minut.
Ostudź na blasze. Ciasteczka na początku są miękkie, gdy ostygną robią się kruche.
Smacznego!




.. i jeszcze zdjęcie zza kulis + hasło na dobry początek tygodnia! ;)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

15 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. fajne są te ciacha :) co prawda nie jestem na bezglutenowej diecie, ale takie smaczne i zdrowe pyszności chętnie zajadam! szczególnie ciasteczka - do kawy będą idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznoci dzis je wszystkim zaserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka jaglana?, bezglutenowe płatki?
    Oj! nigdy takich rzeczy nie spotkałam. Pewnie nie szukałam!!!
    Teraz poszukam, koniecznie!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie tam- to przepis głównie dedykowany tym co są na diecie bezglutenowej, ale do zwykłej diety też czasem warto wprowadzić takie produkty. Fakt faktem, że nie znajdują się w pierwszym lepszym spożywczaku ale... kto szuka ten znajdzie. W większych sklepach są jak najbardziej dostępne :)

    Teenager, Krzepa- :)

    Justyna - dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj, jakie apetyczne :) Bezglutenowa dieta coś ostatnio w modzie - tym lepiej, że można jeść na niej takiej pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Intryguje mnie ta mąka :> Ciastka wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam wszystkie składniki, nie pozostaje więc nic innego, jak upiec te ciasteczka.. bosko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycam się zdjęciami! Piękne fotki! Ciasteczka zapewne zyskały na mace jaglanej. Ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ash- :) dokładnie!


    Renula- dziękuję za pochwały!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba muszę poszukać tortownicy o takiej średnicy, bo to świetny pomysł, by mało piec a często:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bezglutenowe ciacha? Porywam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszam na wersję z dżemem wiśniowym i bez dodatku cukru:)
    http://krzepa.blogspot.co.uk/2014/02/ciasteczka-jaglane-z-dzemem-wisniowym.html

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie