Granola o smaku piernika

 
 
Domowa granola o smaku piernika  doskonale poradziła sobie w roli poświątecznego śniadania.
Z czym jedzona?
Z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki.
Może również służyć jako samodzielna przegryzka albo..  posypka do ciast.
 
 
/ przepis własny/
 
- 2 szklanki  płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka pomieszanych pestek z dyni i słonecznika
-  1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
 
W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, żurawinę i pestki. W garnuszku umieszczamy cukier, syrop z agawy olej, przyprawę piernikową i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu, aż rozpuści się cukier. Tak powstały syrop wylewamy na składniki sypkie. Mieszamy do momentu, aż wszystkie pokryją się syropem.
Zawartość miski przesypujemy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie mieszamy granolę, aby miała szansę równomiernie się zezłocić. Powtarzamy to co 5 minut, przez kolejne 25 .
 
Kiedy gotowa granola nieco ostygnie rozdrabniamy ją rękami pozbywając się co większych kawałków. Umieszczamy w szczelnym słoju (jak na zdjęciu).
Smacznego!:) 


 

 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. NIgdy jeszcze nie robiłam własnej granoli... Musi być pyszna! Mam ten problem, że jeśli kupuję tę sklepową to pożeram ją w mig!

    OdpowiedzUsuń
  2. Granolę robię regularnie, zwykle większe ilości, które zamykam w słoiku, by tylko o poranku przed pracą zalać mlekiem.. I bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu na piernikową, będzie idealna na zimę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Katerina- to najwyższy czas to nadrobić i.. przygotować granolę od razu z podwójnej porcji :)

    Shoka- polecam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa granola.... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka cudna aranżacja z tą granolą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. Już wyobrażam sobie ten smak w zimowe wieczory. Myślę że to bardzo dobry prezent na tę porę roku:)
    Nawet jeżeli chodzi o autoprezent ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna! nie tyle, że domowa granola jest najsmaczniejsza to jeszcze taka piernikowa musi smakować wyjątkowo, szczególnie w okresie świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę i granolę i książkę<3

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie